dots

Program

22 lutego 2024 r.

9.00-10.00

Rejestracja uczestników

10.00-10.30

Uroczyste otwarcie 9. edycji Europejskiego Kongresu Menadżerów Agrobiznesu

  • Piotr Całbecki, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego
  • Mariusz Olejnik, Prezes Zarządu Polskiej Federacji Rolnej
  • Roman Wiatrowski, Prezes Zarządu Związku Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych
10.30–11.20

Debata I. Wpływ wojny w Ukrainie na sektor rolno-spożywczy – przegląd działań i wizja przyszłości wspólnej polityki rolnej UE

  • prof. dr hab. Olena Borodina, członek korespondent Narodowej Akademii Nauk Ukrainy
  • Marek Budzisz, historyk i publicysta, były doradca ministra finansów i szefa URM w rządzie Jerzego Buzka
  • Adam Nowak, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Mariusz Olejnik, Prezes Zarządu Polskiej Federacji Rolnej
  • dr Jerzy Plewa, Ekspert Team Europe, Szef Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich (DG AGRI) w Komisji Europejskiej w latach 2013–2020
  • Janusz Wojciechowski, Europejski Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Moderator debaty: dr Piotr Łuczak, Redaktor naczelny Agrokonsument.pl

11.20–11.30

Przerwa na kawę

11.30–12.20

Debata II. Produkcja i eksport produktów rolno-spożywczych w warunkach wojny w Ukrainie

  • Wiesław Gryn, Wiceprezes Zarządu Zamojskiego Towarzystwa Rolniczego
  • Michał Kołodziejczak, Wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Mirosław Marciniak, niezależny analityk rynków rolnych Mirosław Marciniak InfoGrain
  • Artur Markowski,  Chief Expert – Business Banking ING Bank Śląski
  • Monika Piątkowska, Prezes Izby Zbożowo-Paszowej
  • Julij Zoria, ekspert ds. międzynarodowego handlu i współpracy między Ukrainą a Polską

Moderator debaty: Zbigniew Studniarski, Prezes Zarządu Agencji Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu „APRA” Sp. z o.o.

12.20–12.50

Przerwa na kawę

12.50–13.40

Debata III. Biologizacja, mechanizacja, cyfryzacja – wyzwania dla nauki, doradztwa i praktyki rolniczej

  • Jan Krzysztof Ardanowski, Poseł na Sejm RP, Przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP
  • Ireneusz Dobrowolski, Kierownik sprzedaży KUHN Maszyny Rolnicze Sp. z o.o.
  • Paweł Kaczmarek, Prezes Zarządu Top Farms Wielkopolska Sp. z o.o., Przewodniczący Rady Nadzorczej Fundacji Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra
  • Wojciech Niemczal, rolnik w programie Rewolucji Regeneratywnej w Rolnictwie EIT FOOD
  • dr hab. Katarzyna Rębarz, Dyrektorka Działu Wsparcia Technicznego Syngenta
  • dr Emilia Zamojska, Caldena Sp. z o.o. Sp. k.

Moderator debaty: Joanna Sikora, dziennikarka TVP3 Bydgoszcz

13.40–13.50

Przerwa na kawę

13.50-14.50

Debata IV. Przetwórstwo rolno-spożywcze w kontekście zmian klimatu i rolnictwa regeneratywnego

  • Adam Baucza, Prezes Zarządu Fundacji Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra
  • Ryszard Bober, Senator RP
  • Adam Kopyść, Dyrektor ds. cyfrowego i zrównoważonego rozwoju biznesu Bayer
  • Bernard Mycielski, Dyrektor ds. Szkód Rolnych Generali Agro
  • Tomasz Sobiech, Origination Manager, Cargill Poland Sp. z o.o.
  • Marek Sumiła, Dyrektor Zarządzający Danone i Żywiec Zdrój
  • Łukasz Winiecki, Dyrektor Działu Nasiennego Ampol-Merol Sp. z o.o.

Moderator debaty: Jarosław Lewandowski, dziennikarz TVP3 Bydgoszcz

14.50-15.00

Przerwa na kawę

15.00-15.50

Debata V. Konsekwencje polityki rolnej dla struktury i konkurencyjności polskich gospodarstw – wnioski z ekspertyzy IRWiR PAN oraz kierunki rozwoju sektora rolnego w świetle obecnych i przyszłych wyzwań

  • Grzegorz Brodziak, Wiceprezes Zarządu Polskiej Federacji Rolnej, Wiceprezes Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Prezes Zarządu Goodvalley Agro SA
  • prof. dr hab. Grzegorz Gorzelak, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
  • Jeppe Juul Petersen, Lider ds. Żywności i Rolnictwa, Ambasada Królestwa Danii w Polsce
  • prof. dr hab. Walenty Poczta, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Bartosz Urbaniak, Szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę

Moderator debaty: Krystyna Naszkowska, dziennikarka „Gazety Wyborczej”

15.50–16.50

Obiad